Diş Çatlarsa Ne Yapılır ?
Diş Çatlarsa Ne Yapılır ?
Diş çatlaması birçok insanı etkileyen bir sorundur. Çatlamaya travma, beslenme yetersizliği ve diş çürükleri gibi çeşitli faktörler neden olabilir. Diş çatlaması yaşayan kişilerde de çatlama endişesi veya korkusu vardır. Diş çatlamasını durdurmak için dişlerinizde çatlaklar fark ederseniz ne yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Çatlama, göz ardı edilirse acı verici ve tehlikeli olabilir. Diş hekimi, çatlağı amalgam veya kompozit malzeme ile doldurarak sorunu düzeltebilir.
Diş Çatlaması Süreci
Diş çatlaması travmatik yaralanma, beslenme yetersizliği, diş çürüğü ve ağız kanseri gibi çeşitli faktörler neden olabilir. Travmatik yaralanma, diş fırçası gibi sert bir şeyin ısırılması sonucu dişlerin yerinden çıkması veya kırılması sonucu oluşur. Beslenme eksiklikleri, diyette diş çürümesine ve çatlamasına yol açan kalsiyum veya fosfor eksikliğini içerir.
Çatlaksız güçlü dişler için kalsiyum gereklidir, fosfor ise dişlerin mine tabakasının gücünü korumaya yardımcı olur. Kalsiyum düzeyi düşük olan kişilerde de bu mineralden yeterli miktarda besin almadıkları için çatlaklar görülür. Diş çürükleri, dişlerin mine tabakasına saldıran bakterileri içerdiğinden dişlerde çatlaklara yol açan diş çürümesine yol açar. Ağız kanseri, ağızda kemik hasarı nedeniyle diş kırıklarına ve çatlaklara yol açan kimyasallar biriktirir.
Diş Çatlaması Nedir, Nasıl Geçer?
Diş çatlaması ağrılı değildir. Bununla birlikte, diş eti çizginizin altındaki mine tabakalarında baskı altında rahatsızlığa neden olduğu için gevrek yiyecekler yerken veya soğuk içecekler içerken ağrıya neden olabilir. Diş hekimi, çatlağı amalgam veya kompozit malzeme ile doldurarak sorunu düzeltebilir çünkü bu, diş eti çizginizin altındaki mine katmanlarına daha fazla zarar gelmesini önler. Daha fazla hasarı durdurmak için, diş çatlama atakları sırasında tedavi için bir diş hekimi görene kadar takma dişler veya diğer diş öğeleri gibi sert nesneleri ısırmaktan kaçının.
Çatlakları görmezden gelirseniz, ağrıya, diş eti iltihabına ve sonunda kemik kaybına yol açarlar, çünkü bakteriler diş eti çizginizin altındaki çatlak mine katmanlarının altında çoğalarak diş etlerinizin ve diş etlerinizin altındaki kemik yapınızın çürümesine ve iltihaplanmasına neden olur (Peri-implantitis). Diş çatlaması günümüzde düzeltilebilir bir sorun olarak biliniyor. Diş hekimleri tarafından bu işlem kolaylıkla düzeltilebilen son derece kolay bir süreci ifade eder. Diş çatlamaları günümüzde oldukça önemli bir sorun olarak görülmese de kişilerin yaşam dengesini ciddi oranda sarsar. Dolayısıyla kişilerin bu tarz sorunlar yaşaması durumunda mutlaka diş hekimi doktorlarından hizmetler almaları oldukça önemlidir.