preloader

Blog

Diş Törpüleme Dişe Zarar Verir mi?

Diş Törpüleme Dişe Zarar Verir mi?

Diş Törpüleme Dişe Zarar Verir mi?

Diş hekimi tarafından kontrollü bir şekilde yapılan diş törpüleme işlemleri dişlere herhangi bir  zarar vermemektedir. Diş törpüleme işlemi alanında uzman diş doktorları tarafından uygun görüldüğü takdirde uygulanmalıdır. Aksi takdirde dişte hasarlara  ve diş kaybının meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Ayrıca diş törpüleme işlemlerini doktorlar mecbur kalmadıkça tüm dişlere uygulamazlar. Diş törpüleme işlemi  aynı zamanda, dolgulu ve çürük dişlerde uygulanmaz. Diş törpüleme işlemi diş minesine zarar vereceği için  dişler açısından faydalı değildir. Bu nedenle diş törpüleme  işlemi sonrasında dişleriniz daha hassas bir hale gelecektir.

Diş Törpüleme Nedir?

Diş törpüsü işlemi ağız içerisinde bulunan dişlerin, belli başlı çıkan sorunlar karşısında eşitleme işlemi yapılarak kısaltma yönteminin uygulanmasına denir. Diş törpüleme işlemi dişte herhangi  bir kırık meydana geldiğinde, diş üzerinde meydana gelen sararma, lekelenme  hafif çürüme gibi sorunlar oluşmasında da yapılabilmektedir.

Törpüleme işlemi genellikle yetişkinlerde yapılabilen bir estetik modelidir. Cerrahi bir müdahale gerektirdiği için uzman hekimler tarafından yapılmaktadır. Yetişkinlerde diş törpüleme işlemi genellikle uzun veya büyük olan dişin diğer dişe oranla kısaltılması amacı ile yapılmaktadır. Diş törpüleme işlemi çoğu zaman dişlerinden dolayı konuşma esnasında  zorlanan kişiler  ve dişleri dolayısıyla ağzında kesikler oluşan kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Diş törpüleme işlemi, kişinin diş yapısına (diş uzunluğu, diş yüzeyi ve diş boyutu) göre gerçekleştirilen gerek estetik gerekse diş problemlerinin tedavisinde uygulanan işlemlerden biridir.

Diş Törpüleme İşlemi Neden Yapılmaktadır?

Dişlerde meydana gelen yamukluklar ve dişlerin ağız yapısına büyük gelmesi, dişlerin bazılarının kırılmış olması, ağız içerisinde kesiklikler meydana getirmesi, dişlerde rahatsız eden pütürlükler, diş boylarında bulunan orantısızlıklar ve dişlere porselen kaplama yapılması gibi nedenler diş törpüleme işlemlerine yönlendirmektedir.

Törpüleme işlemi lokal anestezi uygulanarak  yapıldığından herhangi bir acı meydana getirmemektedir. Hastanın dişleri uyuştuktan sonra dişin ihtiyacına göre konturlama işlemine yapılarak  Dişler istenilen boyuta geldikten sonra, dişler  parlatılarak  ve düzeltilerek işlem sonlandırılır. Doğru işlem uygulanan ve temiz bakılan dişler törpüleme işlemi sonrasında çürüme göstermez. Çene kemiği büyümesini  tamamlamış ise hemen yapılabilen bu tedaviler genelde 15-16 yaşından itibaren yapılabilmektedir.

Diş Törpüleme İşlemi Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Diş törpüleme işlemi sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerin başında dişlerin korunması gelmektedir. İşlem sonrasında bir süre kadar sert yiyeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca işlem sonrasında uzman hekim tarafından tavsiye edilen diş macunlarının kullanılması gerekmektedir. Bunun yanında dişlerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin de alınmasında fayda sağlanmaktadır.

Gerekli vitamin ve minerallerin alınmaması halinde dişler zayıflar ve sorunlar oluşarak  diş sağlığı bozulabilir. Törpüleme işlemi sonrasında dişleri aksatmadan fırçalamak ve diş ipleri kullanmak  diş sağlığının korunmasına etki etmektedir. Aynı zamanda yapılan işlemin pekiştirilmesinde etkili rol oynamaktadır.

Diğer Yazılar