preloader

Periodontoloji

Periodontoloji

Periodontoloji, dişlerin ve dişlerin etrafındaki dokuları ile sağlıklı ve hastalık durumlarını araştıran, diş etrafındaki dokularda oluşan hastalıkların teşhisini, tedavisini ve aynı zamanda tedaviden sonra ulaşılan sağlığın korunması amacında olan diş hekimliği dalıdır. Diş eti hastalıkları arasında, çene kemiklerinin erimesine yol açabilen diş eti iltihapları, çok şiddetli enfeksiyonlar ile dişlerin kaybına yol açabilecek çok kapsamlı bir alandır.
Diş eti hastalıkların belirtileri ise diş etlerinin şişmesi, diş etlerinde ki kızarıklıklar, diş eti kanamalarının olması, diş eti kanamalarıyla birlikte diş eti çekilmesine bağlı olarak diş boylarının uzaması, ağız kokusu oluşması, dişlerin aralarının açılmasıyla birlikte diş kayıplarının oluşması gibi belirtiler meydana gelmektedir. Diş eti hastalıkları ağrı olmadığı için fark edilmez ve kronik bir hal alır. Dişeti kanaması var ise ve büyümüş kızarmış durumdaysa, diş taşları oluşmuş ise ağızda kötü bir koku ve tat bırakıyor ise vakit kaybetmeden dişeti hastalıkları uzmanına gidilmeli ve yardım alınmalıdır.
19

Dişeti Hastalıkları Teşhis Yöntemleri

Diş eti hastalıklarında çene cerrahi yönteminde dişlerin röntgeni çekilmesi ile birlikte tomografi çekilmesiyle de ileri teknoloji kullanılmaktadır. Bu yöntemler ile eğer ameliyat kararı verilecek ise kesin tanı konulup ameliyat planlaması yapılmasını kolaylaştırır. Periodontoloji de teşhis ve tedavi sırasında kesin sonuç alınması için diş hekimliğinin diğer bir uzmanlık alanı olan ortodonti uzmanları ile birlikte çalışılmalıdır. Ağız ve dişlerde oluşan kistler ve tümör gibi patolojik çalışmaların yanı sıra çene ve diş kırıkların da çıkabilecek problemlerin teşhisinde de periodontoloji alanından yararlanılır.

Dişeti Hastalıkları Tedavi Yöntemleri

Periodontoloji alanında dişeti hastalıkların tedavisinde ise çene hastalıklarında, ağız ve diş hastalıklarında konulan teşhisle birlikte cerrahi işlemler sırasında bölgesel uyuşturma ya da tamamen uyuşturma için genel anestezi ile uygulama yapılmaktadır. Diş eti sorunu olan büyük cerrahi işlem yapılması gereken hastalarda ise gözlem altında tutulabilmeleri için hastaneye yatışları yapılmaktadır.

Periodontoloji Tedavisinin Amacı Nedir?

Bu tedavinin amacı tedavisi zor olan sağlıksız dişlerin kurtulmasını sağlayıp dökülmesini önlemektir. Periodontoloji tedavisinde hastalığın şiddetine ve tipine göre farklı yöntemler ile tedavi uygulamaktır. Bu tedavide uygulanacak operasyonlar diş taşı temizliğinin sağlanması, kök hücrelerin düzleştirilmesi operasyonu rekonstrüktif, rejeneratif ve mukogingival gibi uygulamalar yapılır.
Bu tedavi yöntemlerinde hastaların aklına takılan birçok soru bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şöyledir;
Sigara kullanmak diş eti hastalığına yol açar mı?
Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda sigara kullanımı için kesin bir tanı konulmamıştır. Fakat diş eti hastalığı olan kişilerde ise sigara kullanılması ile kemik kaybına neden olduğu bilinmektedir.
Alkol kullanmak diş eti hastalığına sebep olur mu?
Diş eti hastalıklarında yapılan araştırmalara göre alkol kullanımının diş eti hastalığına yol açtığı kanıtlanmamıştır. Fakat bazı diş eti hastalıklarında şiddetinin artmasına yol açtığı bilinmektedir.
Diş eti sorunlarında gargara kullanılmalı mıdır?
Gargara kullanmak diş temizliğinde kullanılmaktadır. Bazı diş eti hastalıkları operasyonundan sonra doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır